Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Karp w szarym sosie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Karp w szarym sosie to oryginalny przepis na przygotowanie tradycyjnej, świątecznej ryby.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1.2 kg  karp
  • 1 pęczek  włoszczyzna
  • 150 ml  wino czerwone wytrawne
  • 50 g  rodzynki
  • 50 g  migdały
    obrane ze skórki
  • 3 łyżki  cukier
  • sok z cytryny
    do smaku
  • 3 sztuki  liście laurowe
  • 3 sztuki  goździki
  • 6 ziarenek  ziele angielskie
  • 12 ziarenek  pieprz czarny
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Karpia spraw, umyj, osusz i skrop sokiem z cytryny. Następnie oprósz solą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odetnij głowę, płetwy, ogon, a tuszkę pokrój w dzwonka.
  2. Warzywa obierz, opłucz i zalej 1 litrem wody. Dodaj głowę, ogon oraz płetwy. Na koniec dorzuć przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie przestudź uzyskany wywar i odcedź.
  3. Dzwonka karpia ułóż w płaskim garnku, zalej zimnym wywarem i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia. Wyjmij kręgosłup i ości, mięso ułóż na półmisku.
  4. W garnku zrumień cukier na karmel. Wlej przecedzony wywar i wino. Mieszaj, aż karmel się rozpuści. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj umyte rodzynki i obrane migdały. Porcje ryby zalej sosem i odstaw do wystudzenia. Na koniec schłodź danie w lodówce.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE