Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 475 g filetów z mintaja
- 2 sztuki ziemniaki
- 120 g groszku konserwowego
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 sztuka jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1 sztuka cytryna
- 200 g jogurtu typu greckiego
- 60 g tartego chrzanu
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, pokrój, włóż do garnka z zimną wodą i zagotuj. Gdy zaczną robić się miękkie dodaj filety z mintaja i gotuj razem przez 10 minut. Następnie odcedź i rozgnieć wszystko widelcem na jednolitą masę.
- Groszek odsącz z zalewy i dodaj do masy rybnej razem z jajkiem oraz 2 płaskimi łyżkami bułki tartej. Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Z masy rybnej uformuj 12 okrągłych kotlecików, obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju. Gotowe kotlety podawaj z kawałkami cytryny oraz sosem z jogurtu wymieszanego z chrzanem i pieprzem.
Źródło przepisu: moje smaki życia