Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
500 g mintaj
filety2 sztuki marchew
1 sztuka ziemniaki
1 plaster seler
1 kawałek por
3 łyżki kukurydza konserwowa
1 sztuka jajka
1/2 pęczki koperek
sól morska
do smakupieprz czarny
mielony, do smaku1 szklanka bułka tarta
6 łyżek olej rzepakowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do dużego garnka włóż umyte i pokrojone w kostkę marchew, ziemniak i seler. Wlej trochę wody i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
- Następnie na warzywa ułóż pokrojoną w paski rybę i gotuj jeszcze 15 minut. Gdy warzywa i ryba będą miękkie, odcedź, ostudź i zmiel w maszynce do mięsa.
- Do powstałej masy wbij jajko. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj posiekany koperek. Wymieszaj. Następnie dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę i drobno posiekany por. Wyrób wszystko na jednolitą masę.
- Z masy uformuj małe kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka