Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 500 g mintaj
filety - 2 sztuki marchew
- 1 sztuka ziemniaki
- 1 plaster seler
- 1 kawałek por
- 3 łyżki kukurydza konserwowa
- 1 sztuka jajka
- 1/2 pęczki koperek
- sól morska
do smaku - pieprz czarny
mielony, do smaku - 1 szklanka bułka tarta
- 6 łyżek olej rzepakowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do dużego garnka włóż umyte i pokrojone w kostkę marchew, ziemniak i seler. Wlej trochę wody i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
- Następnie na warzywa ułóż pokrojoną w paski rybę i gotuj jeszcze 15 minut. Gdy warzywa i ryba będą miękkie, odcedź, ostudź i zmiel w maszynce do mięsa.
- Do powstałej masy wbij jajko. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj posiekany koperek. Wymieszaj. Następnie dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę i drobno posiekany por. Wyrób wszystko na jednolitą masę.
- Z masy uformuj małe kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka