Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
700 g mrożonego fileta z dorsza
5 sztuk pieczarek
1 sztuka marchew
1 sztuka cebula
2 łyżki przyprawy do ryb
1 sztuka jajko
2 łyżki masła
bułka tarta
1 pęczek świeżego koperku
sól
olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filet z dorsza rozmroź, osusz i zmiel w maszynce do mięsa.
- Pieczarki i cebulę oczyść po czym drobno posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podduś wszystko na maśle i ostudź.
- Do zmielonej ryby dodaj posiekany koperek oraz warzywa, wbij jajko i wsyp 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawę do ryb. Wyrób masę i formuj kotlety.
- Tak przygotowane kotlety panieruj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka