Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
200 g makrela wędzona
6 sztuk ziemniaki
1 sztuka jajka
1 garść natka pietruszki
posiekana1 łyżka mąka pełnoziarnista
olej
do smażeniasól
do smakupieprz
do smaku3 łyżki mąka pszenna
do obtoczenia kotletów
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makrelę obierz i po usunięciu ości rozdrobnij widelcem. Następnie przełóż rybę do dużej miski.
- Ziemniaki ugotuj, odcedź i przeciśnij przez praskę. Puree dodaj do makreli. Składniki wymieszaj.
- Do ryby i ziemniaków dodaj jajko, mąkę pełnoziarnistą, sól, pieprz oraz natkę pietruszki. Wymieszaj.
- Z powstałej masy uformuj kotlety. Na patelni rozgrzej olej. Placuszki obtocz w mące pszennej i usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku