Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 kg karasi
2 sztuki ziemniaki
1 sztuka cebula
3 ząbki czosnku
1 sztuka jajko
1 szczypta kwasku cytrynowego
kilka łyżek bułki tartej
przyprawa do ryb
sól
pieprz
olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Karasie oczyść, odetnij ogony i płetwy. Mięso zmiel i wymieszaj z kwaskiem cytrynowym.
- Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Połącz z masą rybną. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Czosnek oczyść i przeciśnij przez praskę. Składniki wymieszaj z rybą i jajkiem.
- Dopraw masę przyprawą do ryb, solą oraz pieprzem. Zagęść masę bułką tartą, wymieszaj. Z masy formuj małe kotleciki i obtocz je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników