Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
400 g filety rybne
z dorsza2 sztuki jajka
4 kromki chleb tostowy
2 łyżki bułka tarta
1 łyżka zioła
posiekane, bazylia, tymianek, rozmarynkminek
mielony, do smaku3 łyżki oliwa z oliwek
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety opłucz i drobno posiekaj lub zmiksuj. Jajka rozkłóć i pokrusz do nich chleb tostowy. Wymieszaj, po czym wraz z posiekanymi ziołami dodaj do ryb.
- Składniki dokładnie wymieszaj, a jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj bułkę tarta. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. Dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy formuj okrągłe kotleciki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotleciki skrop oliwą i piecz 20 minut w 190 st. C. Podczas pieczenia obróć kotleciki co najmniej raz.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski