Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 150-200 ml jasnego schłodzonego piwa lub wody gazowanej
- 125 g mąki + 3 łyżki do obtoczenia krewetek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
- sól
- olej do głebokiego smażenia
- 300 g surowych krewetek, obranych ale z ogonkiem
- 2 sztuki cytryny pokrojone na kawałki
- Sos tatarski
- 300 ml majonezu
- 50 g liści bazylii
- 1 łyżeczka drobno posiekanego estragonu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka pokrojonych kaparów
- 2 łyżki pokrojonych korniszonów
- Dodatkowo
- ryż
- mieszanka chińska
- sos chiński
|
|
Sposób przyrządzania:
- ryż ugotuj i przełóż do filiżanek. Po 10 minutach wyłóż na talerz, stukając w filiżankę z każdej strony.
- zmiksuj piwo z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i chilli. Dodaj piwo stopniowo, aby uzyskać odpowiednią konsystencję dość gęstego, ale płynnego ciasta.
- na głęboką patelnię wlej olej (głębokość minimum 5 cm). Rozgrzej go. Krewetkę obtocz w mące i umocz w cieście, trzymając za ogonek. strzepnij nadmiar ciasta i zanurz w gorącym oleju.
- jednocześnie smaż 4 krewetki, aby temperatura oleju nie obnizyła się i ciasto zbytnio nie nasiąkło tłuszczem. Krewtki smaż przez ok. 2 minuty na złoty kolor.
- odsącz na papierowym ręczniku i ewentualnie posyp solą.
- w międzyczasie usmaż warzywa z mieszanki chinskiej i przypraw je.
- wszystkie składniki sosu wymieszaj razem.
- ryż polej sosem słodko kwaśnym lub ostrym, w zależności od upodobania. Krewetki podawaj z kawałkami cytryny i majonezem lub sosem tatarskim w oddzielnej miseczce.