Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
250 g krewetki
tygrysie1/2 szklanki kasza jaglana
7 łyżek pasta harissa
ostra firmy Jasmeen2 liście jarmuż
50 ml wino białe wytrawne
4 łyżki oliwa z oliwek
2 ząbki czosnek
1/2 łyżeczki kmin rzymski
1 łyżka kurkuma
1 łyżeczka papryka wędzona (przyprawa)
1 sztuka cytryna
sok z cytryny
do smakuszczypior
do dekoracjisól
do smakupieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mrożone krewetki wrzucamy do wody na około 20 minut do czasu ich rozmrożenia. Następnie wkładamy je do miski i marynujemy przez około godzinę w paście harissa oraz oliwie z oliwek.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekany ząbek czosnku oraz krewetki w marynacie, które smażymy przez około minutę z każdej strony. Następnie dolewamy białego wina i odparowujemy je na większym ogniu. Zmniejszamy ogień i smażymy krewetki jeszcze przez około 3 minuty. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z palnika.
- Następnie kaszę jaglaną wsypujemy na dno średniego garnka i podprażamy ją na sucho przez około 2 minuty. Następnie wlewamy szklankę zimnej wody, dodajemy szczyptę soli, przykrywamy garnek i gotujemy kaszę przez 12 minut.
- Na 2 minuty przed końcem dodajemy do garnka pokrojone na kawałki liście jarmużu, starty ząbek czosnku, kmin, kurkumę i wędzoną papryczkę.
- Gotową kaszę jaglaną rozkładamy na talerze, a na niej kładziemy krewetki w paście harissa. Całość skrapiamy odrobiną soku z cytryny i dekorujemy szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej 38pr.pl