Dzisiaj jest: Środa, 26.01.2022 Imieniny: Seweryna i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Krokiety z tuńczyka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Krokiety z tuńczyka najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami i fasolką szparagową. Tuńczyk jest źródłem witaminy A i D oraz kwasów omega-3.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 3 łyżki  masło
  • 1 sztuka  cebula
    mała
  • 4 łyżki  mąka
  • 400 g  tuńczyk
    z puszki
  • 250 ml  mleko
  • 1 szczypta  gałka muszkatołowa
  • pieprz biały
    zmielony, do smaku
  • 200 g  bułka tarta
  • 2 sztuki  jajka
  • 5 łyżek  olej słonecznikowy
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Masło wrzuć do garnka, rozpuść. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim posiekaną cebulę, po czym dorzuć ją do garnka z masłem. Wsyp mąkę. Składniki dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
  2. Do zawartości garnka wlewaj powoli mleko, cały czas mieszając. Naczynie ponownie postaw na ogniu i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  3. Tuńczyka wyjmij z puszki, odsącz z zalewy. następnie dodaj go do sosu. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Następnie wstaw masę do lodówki, by zastygła.
  4. Dłonie lekko zwilż wodą i uformuj z masy kotlety. Jajka wbij do miski, rozkłóć je z odrobiną wody. Kotlety obtocz w bułce tartej, następnie w jajkach i ponownie w bułce tartej. Smaż je na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE