Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 3 łyżki masło
- 1 sztuka cebula
mała - 4 łyżki mąka
- 400 g tuńczyk
z puszki - 250 ml mleko
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- pieprz biały
zmielony, do smaku - 200 g bułka tarta
- 2 sztuki jajka
- 5 łyżek olej słonecznikowy
- sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło wrzuć do garnka, rozpuść. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim posiekaną cebulę, po czym dorzuć ją do garnka z masłem. Wsyp mąkę. Składniki dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Do zawartości garnka wlewaj powoli mleko, cały czas mieszając. Naczynie ponownie postaw na ogniu i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Tuńczyka wyjmij z puszki, odsącz z zalewy. następnie dodaj go do sosu. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Następnie wstaw masę do lodówki, by zastygła.
- Dłonie lekko zwilż wodą i uformuj z masy kotlety. Jajka wbij do miski, rozkłóć je z odrobiną wody. Kotlety obtocz w bułce tartej, następnie w jajkach i ponownie w bułce tartej. Smaż je na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku