Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
500 g kiszonej kapusty
2 sztuki cebule
1 sztuka filet z białej ryby
100 g suszonych grzybów
20 g majeranku
3 ząbki czosnku
przyprawa uniwersalna
2 sztuki jajka
30 g masła
500 g mąki
12 g cukru
10 g soli
25 ml oleju
4 g drożdży
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp 500 g mąki. Dodaj 250 ml wody, 12 g cukru, 10 g soli, 25 ml oleju i 4 g drożdży. Wyrób wszystko na gładkie ciasto. Następnie skrop je wodą i wstaw na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i odłóż w ciepłe miejsce na 20 minut, by wyrosło.
- Suszone grzyby posiekaj razem z obranymi cebulami i czosnkiem. Składniki podsmaż na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj posiekaną kapustę oraz 10 g majeranku. Oprósz przyprawą uniwersalną. Wlej 1 szklankę wody i duś do momentu, aż kapusta zrobi się miękka, a płyn odparuje.
- Ciasto rozwałkuj i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Na środku połóż kawałki fileta.
- Rybę oprósz przyprawą uniwersalną i nałóż na nią podsmażoną kapustę. Całość zwiń w rulon. Wierzch posmaruj pozostałym jajkiem i posyp resztą majeranku. Piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku