Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g kurek
- 20 sztuk dużych mrożonych krewetek
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki cydru
- 200 ml koncentratu pomidorowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 400 g makaronu penne
|
|
Sposób przyrządzania:
- Krewetki rozmroź i osusz. Kurki oczyść. Czosnek obierz i posiekaj drobno razem z natką pietruszki.
- Na patelni rozgrzej masło z oliwą i podsmaż na niej przez 2 minuty posiekany czosnek i kurki.
- Po tym czasie zwiększ ogień, wlej cydr oraz przecier pomidorowy, wymieszaj i zagotuj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut. Następnie dodaj krewetki i gotuj przez minutę.
- Makaron ugotuj al dente, odcedź. Wyłóż makaron na talerz, polej sosem z kurkami i krewetkami. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka