Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kurki z krewetkami w sosie pomidorowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 400 g  kurek
  • 20 sztuk dużych mrożonych krewetek
  • 2 łyżki  oliwy
  • 2 łyżki  masła
  • 3 ząbki  czosnku
  • 1/2 szklanki  cydru
  • 200 ml  koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • 400 g  makaronu penne

Sposób przyrządzania:

  1. Krewetki rozmroź i osusz. Kurki oczyść. Czosnek obierz i posiekaj drobno razem z natką pietruszki.
  2. Na patelni rozgrzej masło z oliwą i podsmaż na niej przez 2 minuty posiekany czosnek i kurki.
  3. Po tym czasie zwiększ ogień, wlej cydr oraz przecier pomidorowy, wymieszaj i zagotuj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut. Następnie dodaj krewetki i gotuj przez minutę.
  4. Makaron ugotuj al dente, odcedź. Wyłóż makaron na talerz, polej sosem z kurkami i krewetkami. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE