Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki leszcz
duży - 2 sztuki cebula
- 3/4 l woda
- 1 szklanka ocet
- 1 łyżka sól
- 3 łyżki cukier
- 1 szklanka mąka pszenna
- liście laurowe
do smaku - ziele angielskie
do smaku - pieprz
do smaku - olej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Leszcze spraw, umyj i pokrój w dzwonka. Następnie obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju.
- Cebulę pokrój w krążki. Ocet wymieszaj z wodą, dodaj sól, cukier i przyprawy. Zagotuj.
- Ryby ułóż w szklanym naczyniu i zalej przygotowaną, wystudzoną marynatą. Odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza