Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki leszcz
duży2 sztuki cebula
3/4 l woda
1 szklanka ocet
1 łyżka sól
3 łyżki cukier
1 szklanka mąka pszenna
liście laurowe
do smakuziele angielskie
do smakupieprz
do smakuolej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Leszcze spraw, umyj i pokrój w dzwonka. Następnie obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju.
- Cebulę pokrój w krążki. Ocet wymieszaj z wodą, dodaj sól, cukier i przyprawy. Zagotuj.
- Ryby ułóż w szklanym naczyniu i zalej przygotowaną, wystudzoną marynatą. Odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza