Dzisiaj jest: Sobota, 13.08.2022 Imieniny: Hipolita i Diany



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Linguine z tuńczykiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Przepis na linguine z tuńczykiem można zmodyfikować dodając, zamiast papryczki chili, 2 fileciki anchois.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  makaron linguine
  • 250 g  pomidorki koktajlowe
  • 300 g  tuńczyk w sosie własnym
  • 150 g  oliwki czarne
  • 3 ząbki  czosnek
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki
  • 1 sztuka  chili papryczka
    mała
  • 3 łyżki  oliwa
  • sól gruboziarnista
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 1 sztuka  cytryna

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Pomidorki przekrój na połówki. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Chili oczyść z nasion i posiekaj. Tuńczyka i oliwki odsącz z zalewy.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i chili. Po chwili dodaj pomidorki i duś wszystko przez 10 minut. Po tym czasie dorzuć oliwki, odsączonego tuńczyka i posiekaną natkę.
  3. Przygotowany sos wymieszaj z odcedzonym makaronem. Przełóż na talerze, oprósz solą oraz pieprzem. Podawaj z cytryną pokrojoną w ćwiartki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE