Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
300 g makaron linguine
250 g pomidorki koktajlowe
300 g tuńczyk w sosie własnym
150 g oliwki czarne
3 ząbki czosnek
1/2 pęczki natka pietruszki
1 sztuka chili papryczka
mała3 łyżki oliwa
sól gruboziarnista
do smakupieprz
do smaku1 sztuka cytryna
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Pomidorki przekrój na połówki. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Chili oczyść z nasion i posiekaj. Tuńczyka i oliwki odsącz z zalewy.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i chili. Po chwili dodaj pomidorki i duś wszystko przez 10 minut. Po tym czasie dorzuć oliwki, odsączonego tuńczyka i posiekaną natkę.
- Przygotowany sos wymieszaj z odcedzonym makaronem. Przełóż na talerze, oprósz solą oraz pieprzem. Podawaj z cytryną pokrojoną w ćwiartki.
Źródło przepisu: Moje smaki życia