Dzisiaj jest: Środa, 26.01.2022 Imieniny: Seweryna i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Łosoś marynowany po szwedzku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Łososia marynowanego po szwedzku najlepiej podawać z tostami i ulubioną sałatką.

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 1 kg  łosoś
    świeży
  • 1/2 łyżki  olej rzepakowy
  • 2 łyżki  bazylia
    drobno posiekana, świeża
  • 1/2 łyżki  pieprz biały
    grubo mielony
  • 60 g  sól
  • 40 g  cukier
  • 1/2 pęczki  koperek
    Sos:
  • 4 łyżki  musztarda
  • 1 łyżeczka  ocet z białego wina
  • 1/2 łyżeczki  sól
  • 1 łyżka  cukier
  • 1/2 łyżeczki  pieprz
    grubo mielony
  • 3/4 szklanki  olej rzepakowy
  • 1 łyżka  bazylia
    posiekana
  • 1 sztuka  chili papryczka
    mała

Sposób przyrządzania:

  1. Filet rozetnij na dwie połówki. W miseczce wymieszaj sól, cukier, pieprz. Mieszanką obłóż jedną część filetu, przykryj drugą częścią. Wierzch obłóż koperkiem. Tak przygotowanego łososia zawiń w folię spożywczą i wstaw w naczyniu do lodówki na 2 dni.
  2. Po tym czasie wyjmij rybę, wierzch oczyść z koperku, a środek przypraw. Bazylię posiekaj i rozetrzyj ją z olejem. Jedną część filetu obłóż warstwą przygotowanego pesto, ponownie przykryj drugą częścią i włóż do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu pokrój rybę na cieniutkie plastry.
  3. Musztardę wymieszaj z octem, cukrem, solą i pieprzem. Ciągle ucierając, stopniowo wlewaj po kilka kropli oleju, aż sos zgęstnieje. Dodaj posiekaną bazylię i papryczkę. Plastry łososia podawaj z sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

łosośprzepisy na dania rybne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE