Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 1 kg łosoś
świeży - 1/2 łyżki olej rzepakowy
- 2 łyżki bazylia
drobno posiekana, świeża - 1/2 łyżki pieprz biały
grubo mielony - 60 g sól
- 40 g cukier
- 1/2 pęczki koperek
- Sos:
- 4 łyżki musztarda
- 1 łyżeczka ocet z białego wina
- 1/2 łyżeczki sól
- 1 łyżka cukier
- 1/2 łyżeczki pieprz
grubo mielony - 3/4 szklanki olej rzepakowy
- 1 łyżka bazylia
posiekana - 1 sztuka chili papryczka
mała
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filet rozetnij na dwie połówki. W miseczce wymieszaj sól, cukier, pieprz. Mieszanką obłóż jedną część filetu, przykryj drugą częścią. Wierzch obłóż koperkiem. Tak przygotowanego łososia zawiń w folię spożywczą i wstaw w naczyniu do lodówki na 2 dni.
- Po tym czasie wyjmij rybę, wierzch oczyść z koperku, a środek przypraw. Bazylię posiekaj i rozetrzyj ją z olejem. Jedną część filetu obłóż warstwą przygotowanego pesto, ponownie przykryj drugą częścią i włóż do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu pokrój rybę na cieniutkie plastry.
- Musztardę wymieszaj z octem, cukrem, solą i pieprzem. Ciągle ucierając, stopniowo wlewaj po kilka kropli oleju, aż sos zgęstnieje. Dodaj posiekaną bazylię i papryczkę. Plastry łososia podawaj z sosem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia