Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 600 g łosoś
filety - sól
do smaku - 1 łyżeczka przyprawa do ryb
- 2 łyżki olej
- 1 łyżka masło
- 1 sztuka marchew
- 1 sztuka pietruszka
- 1/4 sztuki seler korzeniowy
- 1 sztuka cebula
- 150 g pomidorki koktajlowe
- 5 ziarenek pieprz
- 1 łyżeczka mąka
- 1 łyżka cukier
- 2 łyżki koncentrat pomidorowy
- 1 łyżka ocet
- 2 łyżki wino czerwone wytrawne
- 1 gałązka koperek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Łososia dokładnie oczyść, pokrój na mniejsze porcje. Następnie oprósz rybę solą oraz przyprawą do ryb i usmaż na rozgrzanym oleju z masłem. Podsmażonego łososia wyjmij, przełóż na duży talerz.
- Marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę obierz i pokrój w kostkę. Tak przygotowane warzywa podsmaż razem z pokrojonymi w kostkę pomidorkami na tłuszczu pozostałym po smażeniu ryby. Dodaj ziarenka pieprzu. Całość podlej 300 ml wody i duś, aż sos lekko odparuje. Składniki oprósz 1 łyżeczką mąki. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz cukier. Na końcu wlej ocet. Dolej 150 ml wody i duś pod przykryciem przez 15 minut.
- Do sosu włóż podsmażonego łososia, polej winem i duś przez 5 minut. Przed podaniem udekoruj koperkiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku