Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
600 g łosoś
filetysól
do smaku1 łyżeczka przyprawa do ryb
2 łyżki olej
1 łyżka masło
1 sztuka marchew
1 sztuka pietruszka
1/4 sztuki seler korzeniowy
1 sztuka cebula
150 g pomidorki koktajlowe
5 ziarenek pieprz
1 łyżeczka mąka
1 łyżka cukier
2 łyżki koncentrat pomidorowy
1 łyżka ocet
2 łyżki wino czerwone wytrawne
1 gałązka koperek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Łososia dokładnie oczyść, pokrój na mniejsze porcje. Następnie oprósz rybę solą oraz przyprawą do ryb i usmaż na rozgrzanym oleju z masłem. Podsmażonego łososia wyjmij, przełóż na duży talerz.
- Marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę obierz i pokrój w kostkę. Tak przygotowane warzywa podsmaż razem z pokrojonymi w kostkę pomidorkami na tłuszczu pozostałym po smażeniu ryby. Dodaj ziarenka pieprzu. Całość podlej 300 ml wody i duś, aż sos lekko odparuje. Składniki oprósz 1 łyżeczką mąki. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz cukier. Na końcu wlej ocet. Dolej 150 ml wody i duś pod przykryciem przez 15 minut.
- Do sosu włóż podsmażonego łososia, polej winem i duś przez 5 minut. Przed podaniem udekoruj koperkiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku