Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 800 g filet z łososia
- 4 sztuki jajka
- 150 g marchew
- 150 g pasternak
- 1 sztuka cytryna
- 400 ml wino białe wytrawne
- 3 sztuki liście laurowe
- 100 g masło
- natka pietruszki
do dekoracji - sałata
liście, do dekoracji - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka ugotuj na twardo, schłodź, obierz i wyjmij żółtka. Marchewki oraz pasternak obierz, pokrój w plasterki. Cytrynę pokrój w plasterki. Warzywa, cytrynę i liście laurowe włóż do garnka, zalej winem i zagotuj.
- Łososia umyj, osusz i pokrój na 4 kawałki. Każdą porcję ryby oprósz solą oraz pieprzem i dołóż do warzyw w garnku. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 8 minut.
- Po tym czasie wyjmij ryby i zabezpiecz przed wystygnięciem. Zawartość garnka gotuj na dużym ogniu, aż połowa wina odparuje. Płyn przecedź.
- Uzyskany sos wymieszaj z masłem i zetrzyj do niego żółtka. Na koniec całość zmiksuj blenderem.
- Łososia podawaj z sosem cytrynowym. Przed podaniem udekoruj sałatą i natką pietruszki.
Źródło przepisu: Smacznego!