Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki dzwonka łososia
3 sztuki pomidory
4 sztuki szalotki
1 ząbek czosnku
3/4 szklanki kremówki
3 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
1 szczypta oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
olej
5 łyżek masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Łososia umyj, osusz i natrzyj pieprzem, papryką oraz solą. Odstaw na 15 minut.
- Szalotki i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj do nich pomidory, oregano, sól oraz pieprz i duś przez 3 minuty. Po tym czasie wlej śmietanę, zagotuj i duś sos na dużym ogniu przez 6-7 minut. Dodaj posiekany szczypiorek, wymieszaj.
- Przyprawionego łososia usmaż na rozgrzanym oleju. Podawaj z sosem i ryżem.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy