Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
280 g łososia norweskiego
4 sztuki suszone pomidory
1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki oleju rzepakowego
1/2 sztuki słoika zielonych oliwek faszerowanych papryką
2 ząbki czosnku
3 sztuki kajzerki
sól
pieprz
1/2 sztuki cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Łososia umyj, osusz i podziel na porcje. Rozłóż rybę w naczyniu żaroodpornym.
- Natkę pietruszki posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Suszone pomidory drobno posiekaj. Wsyp wszystkie składniki do miski. Dodaj bułkę tartą, sól, pieprz oraz 2 łyżki oleju i wymieszaj.
- Tak przygotowaną kruszonkę ułóż na kawałkach ryby, przyciśnij. Do naczynia żaroodpornego z łososiem wrzuć osączone z zalewy oliwki, skrop wszystko olejem i piecz 18 minut w 180 st. C.
- Kajzerki pokrój na kromki, posmaruj olejem i podpiecz na patelni. Gotowego łososia podawaj z kromkami z kajzerki oraz kawałkiem cytryny.
Źródło przepisu: moje smaki życia