Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2024 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Łosoś z pomarańczą na ostro


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Łososia z pomarańczą na ostro najlepiej podawać z pieczywem.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 3 kawałki  łosoś
    filety
  • 4 łyżki  olej
  • 200 ml  oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka  kolendra
  • 5 gałązek  dymka ze szczypiorkiem
    zielona część
  • 3 ząbki  czosnek
  • 3 sztuki  chili papryczka
  • 1 sztuka  pomarańcze
  • 4.5 łyżki  wino wytrawne
  • 4.5 łyżki  ocet winny
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Filety z łososia podziel na pół, opłucz i osusz. Następnie oprósz solą oraz pieprzem. Podsmaż na rozgrzanym na patelni oleju po 3 minuty z każdej strony.
  2. Z opłukanej pomarańczy zetrzyj skórkę. Z połowy pomarańczy wyciśnij sok.
  3. Papryczki chili umyj, podziel na pół, usuń gniazda nasienne. Trzy połówki pokrój w drobne kawałki, a resztę w paski. Zieloną część dymki pokrój w małą kostkę. Ząbki czosnku dokładnie obierz i pokrój w cienkie paski.
  4. Kolendrę upraż przez chwilę na patelni. Następnie zmiażdż przyprawę. Oliwę z oliwek wymieszaj z kolendrą, dymką, czosnkiem, papryczką chili, skórką i sokiem z pomarańczy, wytrawnym winem oraz octem winnym. Do naczynia z marynatą włóż filety z łososia i przykryj je folią aluminiową. Odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Rybę podawaj z sałatką.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE