Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
3 kawałki łosoś
filety4 łyżki olej
200 ml oliwa z oliwek
1 łyżeczka kolendra
5 gałązek dymka ze szczypiorkiem
zielona część3 ząbki czosnek
3 sztuki chili papryczka
1 sztuka pomarańcze
4.5 łyżki wino wytrawne
4.5 łyżki ocet winny
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety z łososia podziel na pół, opłucz i osusz. Następnie oprósz solą oraz pieprzem. Podsmaż na rozgrzanym na patelni oleju po 3 minuty z każdej strony.
- Z opłukanej pomarańczy zetrzyj skórkę. Z połowy pomarańczy wyciśnij sok.
- Papryczki chili umyj, podziel na pół, usuń gniazda nasienne. Trzy połówki pokrój w drobne kawałki, a resztę w paski. Zieloną część dymki pokrój w małą kostkę. Ząbki czosnku dokładnie obierz i pokrój w cienkie paski.
- Kolendrę upraż przez chwilę na patelni. Następnie zmiażdż przyprawę. Oliwę z oliwek wymieszaj z kolendrą, dymką, czosnkiem, papryczką chili, skórką i sokiem z pomarańczy, wytrawnym winem oraz octem winnym. Do naczynia z marynatą włóż filety z łososia i przykryj je folią aluminiową. Odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Rybę podawaj z sałatką.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku