Dzisiaj jest: Środa, 26.01.2022 Imieniny: Seweryna i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Łosoś z warzywami gotowany na parze


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 2 sztuki dzwonka z łososia
  • 1 pęczek  młodej marchewki
  • kilka różyczek kalafiora
  • kilka różyczek brokułów
  • 100 g  groszku cukrowego
  • 500 g  młodych ziemniaków
  • 1/2 sztuki pęczka tymianku
  • 1 sztuka gałązka rozmarynu
  • 3 sztuki liście laurowe
  • ziarna jałowca
  • 1/2 łyżki  gorczycy
  • koper
  • sól
  • pieprz
    Sos jogurtowy
  • 200 ml  jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • 1 ząbek  czosnku
  • 2 sztuki szalotki
  • 1 szczypta  kminku
  • koperek

Sposób przyrządzania:

  1. Łososia opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny i oprósz pieprzem.
  2. Tymianek i rozmaryn opłucz, wrzuć do garnka, zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj liście laurowe, ziarna jałowca oraz gorczycę i gotuj jeszcze 10 minut. Przecedź. Uzyskany wywar wlej do pojemnika parowaru.
  3. Warzywa umyj, marchewki i ziemniaki obierz. Na górnej misce parowaru ułóż dzwonka łososia, na środkowej warzywa, a na dolnej ziemniaki posypane koperkiem. Włącz parowar na 10 minut.
  4. Sos jogurtowy: Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, kminkiem, pieprzem, posiekaną szalotką, zmiażdżonym czosnkiem oraz posiekanym koperkiem. Gotowy sos podawaj do łososia z warzywami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE