Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
2 sztuki dzwonka z łososia
1 pęczek młodej marchewki
kilka różyczek kalafiora
kilka różyczek brokułów
100 g groszku cukrowego
500 g młodych ziemniaków
1/2 sztuki pęczka tymianku
1 sztuka gałązka rozmarynu
3 sztuki liście laurowe
ziarna jałowca
1/2 łyżki gorczycy
koper
sól
pieprz
- Sos jogurtowy
200 ml jogurtu naturalnego
sok z cytryny
1 ząbek czosnku
2 sztuki szalotki
1 szczypta kminku
koperek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Łososia opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny i oprósz pieprzem.
- Tymianek i rozmaryn opłucz, wrzuć do garnka, zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj liście laurowe, ziarna jałowca oraz gorczycę i gotuj jeszcze 10 minut. Przecedź. Uzyskany wywar wlej do pojemnika parowaru.
- Warzywa umyj, marchewki i ziemniaki obierz. Na górnej misce parowaru ułóż dzwonka łososia, na środkowej warzywa, a na dolnej ziemniaki posypane koperkiem. Włącz parowar na 10 minut.
- Sos jogurtowy: Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, kminkiem, pieprzem, posiekaną szalotką, zmiażdżonym czosnkiem oraz posiekanym koperkiem. Gotowy sos podawaj do łososia z warzywami.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza