Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Łosoś z warzywami gotowany na parze


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 2 sztuki dzwonka z łososia
  • 1 pęczek  młodej marchewki
  • kilka różyczek kalafiora
  • kilka różyczek brokułów
  • 100 g  groszku cukrowego
  • 500 g  młodych ziemniaków
  • 1/2 sztuki pęczka tymianku
  • 1 sztuka gałązka rozmarynu
  • 3 sztuki liście laurowe
  • ziarna jałowca
  • 1/2 łyżki  gorczycy
  • koper
  • sól
  • pieprz
    Sos jogurtowy
  • 200 ml  jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • 1 ząbek  czosnku
  • 2 sztuki szalotki
  • 1 szczypta  kminku
  • koperek

Sposób przyrządzania:

  1. Łososia opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny i oprósz pieprzem.
  2. Tymianek i rozmaryn opłucz, wrzuć do garnka, zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj liście laurowe, ziarna jałowca oraz gorczycę i gotuj jeszcze 10 minut. Przecedź. Uzyskany wywar wlej do pojemnika parowaru.
  3. Warzywa umyj, marchewki i ziemniaki obierz. Na górnej misce parowaru ułóż dzwonka łososia, na środkowej warzywa, a na dolnej ziemniaki posypane koperkiem. Włącz parowar na 10 minut.
  4. Sos jogurtowy: Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, kminkiem, pieprzem, posiekaną szalotką, zmiażdżonym czosnkiem oraz posiekanym koperkiem. Gotowy sos podawaj do łososia z warzywami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE