Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 80 dag ziemniaków
- 1 sztuka por
- 1 łyżka masła + odrobina do formy
- 2 sztuki gałązki natki pietruszki
- 80 dag filetów z łososia
- 30 dag śmietany 18%
- zioła do dekoracji
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie odcedź je, odstaw do ostygnięcia. Zimne ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Por oczyść, pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanym maśle. Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
- Rybę opłucz, osusz i pokrój w plastry. Formę żaroodporną wysmaruj odrobiną masła. Dno wyłóż porem i plastrami ziemniaków.
- Warzywa posyp posiekaną natką pietruszki. Na wierzchu poukładaj plastry łososia.
- Całość zalej śmietaną, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i piecz 25 minut w temperaturze 200 st. C. Gotowe danie przed podaniem udekoruj ulubionymi ziołami.
Źródło przepisu: Smacznego!