Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Łosoś zapiekany z ziemniakami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 80 dag  ziemniaków
  • 1 sztuka por
  • 1 łyżka  masła + odrobina do formy
  • 2 sztuki gałązki natki pietruszki
  • 80 dag  filetów z łososia
  • 30 dag  śmietany 18%
  • zioła do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie odcedź je, odstaw do ostygnięcia. Zimne ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Por oczyść, pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanym maśle. Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
  2. Rybę opłucz, osusz i pokrój w plastry. Formę żaroodporną wysmaruj odrobiną masła. Dno wyłóż porem i plastrami ziemniaków.
  3. Warzywa posyp posiekaną natką pietruszki. Na wierzchu poukładaj plastry łososia.
  4. Całość zalej śmietaną, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i piecz 25 minut w temperaturze 200 st. C. Gotowe danie przed podaniem udekoruj ulubionymi ziołami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE