Dzisiaj jest: Niedziela, 06.10.2024 Imieniny: Artura i Brunona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Makaron fusilli z krewetkami i pesto


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Makaron fusilli z krewetkami i pesto to przepis na smaczne danie. Do potrawy można dodać również pokrojone w plasterki zielone oliwki.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  makaron fusilli (świderki)
  • 300 g  krewetki
    obrane
  • 200 g  pomidorki koktajlowe
  • 3 ząbki  czosnek
  • 1 łyżka  orzeszki pinii
  • 2 łyżki  pesto bazyliowe
  • 3 łyżki  oliwa
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 5 listków  bazylia
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Mrożone krewetki zblanszuj przez 4 minuty we wrzątku z dodatkiem soku z cytryny i odcedź.
  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej posiekany czosnek. Następnie dodaj orzeszki piniowe i krewetki. Smaż wszystko razem przez 3 minuty. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Odcedzony makaron wymieszaj z pesto i łyżką oliwy. Następnie dodaj pomidorki oraz krewetki z orzeszkami. Wymieszaj. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE