Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g makaron fusilli (świderki)
- 300 g krewetki
obrane - 200 g pomidorki koktajlowe
- 3 ząbki czosnek
- 1 łyżka orzeszki pinii
- 2 łyżki pesto bazyliowe
- 3 łyżki oliwa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 5 listków bazylia
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Mrożone krewetki zblanszuj przez 4 minuty we wrzątku z dodatkiem soku z cytryny i odcedź.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej posiekany czosnek. Następnie dodaj orzeszki piniowe i krewetki. Smaż wszystko razem przez 3 minuty. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Odcedzony makaron wymieszaj z pesto i łyżką oliwy. Następnie dodaj pomidorki oraz krewetki z orzeszkami. Wymieszaj. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
Źródło przepisu: Moje smaki życia