Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
400 g makaron pappardelle
150 g łosoś wędzony
150 g szpinak baby
100 g ser z niebieską pleśnią
100 g śmietana kremówka
3 ząbki czosnek
1 łyżeczka sok z cytryny
1 sztuka cytryna
1 łyżka oliwa
+do smażeniasól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek obierz, pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj opłukany szpinak. Łososia skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce.
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Odcedź. Do szpinaku dodaj kawałki łososia i delikatnie wymieszaj.
- Do składników na patelni dodaj kremówkę i wymieszaj. Ser pokrój w małą kostkę i dodaj do łososia oraz szpinaku. Mieszaj, aż ser się rozpuści.
- Cytrynę wyszoruj i za pomocą obieraczki zetrzyj 1 łyżeczkę skórki. Dodaj do szpinaku oraz łososia. Dopraw pieprzem. Podawaj z makaronem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku