Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g makaronu tagliatelle
- 1 sztuka cukinia
- 150 g filetu z łososia
- 175 g śmietany 18%
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 sztuki pęczka świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Łososia umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny i oprósz solą oraz pieprzem. Zawiń rybę w folię aluminiową i piecz 20 minut w 180 st. C. Następnie ostudź rybę i porwij na mniejsze kawałki.
- Cukinię umyj i pokrój w wąskie wstążki. Gotuj 1,5 minuty w osolonym wrzątku, odsącz.
- Na rozgrzaną patelnię wlej śmietanę, a gdy zgęstnieje dopraw ją solą oraz pieprzem. Gotuj, aż sos zacznie gęstnieć.
- Bazylię drobno posiekaj i dodaj do sosu razem z łososiem oraz cukinią. Delikatnie wymieszaj i podgrzewaj wszystko razem.
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, rozłóż na talerze i polej sosem łososiowo-cukiniowym.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka