Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 500 g makaron farfalle (motylki)
- 500 g szparagi białe
- 200 g łosoś
świeży - 150 g serek filadelfia
- 1/2 sztuki cytryna
- 1 szklanka bulion
- 1 pęczek natka pietruszki
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnek
- 3 łyżki olej
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szparagi obierz i odetnij 6 cm końcówki z główkami. Zagotuj osoloną wodę i wrzuć grubsze części szparagów. Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj odcięte główki i gotuj jeszcze 5 minut. Szparagi odsącz, pokrój w 1-centymetrowe kawałki.
- Łososia pokrój w 1,5-centymetrową kostkę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Makaron ugotuj na półtwardo.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę i czosnek. Następnie obsmaż łososia i podlej bulionem. Dodaj serek i szparagi. Chwilę wszystko podgotuj.
- Na koniec dopraw do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Dodaj zieleninę. Przed podaniem wymieszaj z makaronem.
Źródło przepisu: Moja kuchnia