Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
500 g makaron farfalle (motylki)
500 g szparagi białe
200 g łosoś
świeży150 g serek filadelfia
1/2 sztuki cytryna
1 szklanka bulion
1 pęczek natka pietruszki
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnek
3 łyżki olej
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szparagi obierz i odetnij 6 cm końcówki z główkami. Zagotuj osoloną wodę i wrzuć grubsze części szparagów. Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj odcięte główki i gotuj jeszcze 5 minut. Szparagi odsącz, pokrój w 1-centymetrowe kawałki.
- Łososia pokrój w 1,5-centymetrową kostkę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Makaron ugotuj na półtwardo.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę i czosnek. Następnie obsmaż łososia i podlej bulionem. Dodaj serek i szparagi. Chwilę wszystko podgotuj.
- Na koniec dopraw do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Dodaj zieleninę. Przed podaniem wymieszaj z makaronem.
Źródło przepisu: Moja kuchnia