Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
600 g filetów z mintaja
2 łyżki soku z cytryny
2 sztuki duże pory
1-2 ząbki czosnku
1/2 szklanki śmietany
1/3 szklanki białego wina
1 łyżeczka przyprawy do ryb
olej
pieprz
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety z mintaja umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny i odstaw na pół godziny do lodówki.
- Białe części porów pokrój w krążki, umyj, odcedź i wrzuć na rozgrzany w garnku olej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.
- Następnie dodaj pokrojonego na mniejsze kawałki i oprószonego przyprawą do ryb mintaja. Dopraw do smaku solą, wlej wino i zagotuj. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę i duś jeszcze 15 minut.
- Gotowe danie podawaj z ziemniakami i surówką.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka