Dzisiaj jest: Środa, 05.08.2020 Imieniny: Marii i Stanisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Mintaj z sosem z pieczonej papryki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Mintaja z sosem z pieczonej papryki najlepiej podawać z ryżem. Danie zyska na smaku, gdy do pieczenia ryby doda się natkę pietruszki lub liście selera.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 475 g  mintaj
    filety
  • 2 sztuki  papryka czerwona
  • 2 ząbki  czosnek
  • 2 łyżki  bułka tarta
  • 1/2 sztuki  cytryna
  • 2 gałązki  koperek
  • 200 g  ryż
  • 4 łyżki  olej rzepakowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Papryki umyj, ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową i piecz przez 25 minut w 210 st. C. Następnie przełóż papryki do garnka, przykryj i zostaw do ostygnięcia. Gdy ostygnie obierz paprykę ze skórki, usuń nasiona i zachowaj sok. Przełóż paprykę do malaksera i dodaj do niej 1 łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki oleju, obrany czosnek i bułkę tartą. Dopraw do smaku i zmiksuj na gładki sos.
  2. Rybę odmroź i ułóż na papierze do pieczenia. Posyp posiekanym koperkiem, skrop sokiem z cytryny i olejem. Na koniec oprósz rybę solą oraz pieprzem. Papier zawiń i powstałą paczkę piecz 15 minut w 180 st. C. Podawaj z plastrem cytryny i sosem paprykowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Zobacz więcej na temat:

mintajprzepisy na dania rybne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE