Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 475 g mintaj
filety - 2 sztuki papryka czerwona
- 2 ząbki czosnek
- 2 łyżki bułka tarta
- 1/2 sztuki cytryna
- 2 gałązki koperek
- 200 g ryż
- 4 łyżki olej rzepakowy
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Papryki umyj, ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową i piecz przez 25 minut w 210 st. C. Następnie przełóż papryki do garnka, przykryj i zostaw do ostygnięcia. Gdy ostygnie obierz paprykę ze skórki, usuń nasiona i zachowaj sok. Przełóż paprykę do malaksera i dodaj do niej 1 łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki oleju, obrany czosnek i bułkę tartą. Dopraw do smaku i zmiksuj na gładki sos.
- Rybę odmroź i ułóż na papierze do pieczenia. Posyp posiekanym koperkiem, skrop sokiem z cytryny i olejem. Na koniec oprósz rybę solą oraz pieprzem. Papier zawiń i powstałą paczkę piecz 15 minut w 180 st. C. Podawaj z plastrem cytryny i sosem paprykowym.
Źródło przepisu: Moje smaki życia