Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
750 g filetów z mintaja
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
50 g boczku
250 g cebuli
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki masła
1/2 kg winnych jabłek
olej do smażenia
1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1 łyżka mąki
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny i oprósz solą oraz pieprzem. Następnie odstaw mintaja na 60 minut do lodówki.
- Boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż z posiekaną cebulą i dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Połowę przełóż do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego.
- Jabłka obierz, pokrój w ósemki i podsmaż na rozgrzanym w garnku oleju. W trakcie smażenia oprósz owoce majerankiem oraz skórką otartą z cytryny.
- Filety obtocz w mące, usmaż na rozgrzanym oleju, ułóż w naczyniu żaroodpornym na boczku. Wierzch przykryj jabłkami i pozostałą cebulą. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Źródło przepisu: Palce lizać