Dzisiaj jest: Piątek, 07.02.2025 Imieniny: Ryszarda i Romualda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Mintaj zapiekany z jabłkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 750 g  filetów z mintaja
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 50 g  boczku
  • 250 g  cebuli
  • 1/2 łyżeczki  majeranku
  • 1/2 łyżeczki  tymianku
  • 2 łyżki  masła
  • 1/2 kg  winnych jabłek
  • olej do smażenia
  • 1/4 łyżeczki  skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka  mąki
  • 2-3 łyżki  posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny i oprósz solą oraz pieprzem. Następnie odstaw mintaja na 60 minut do lodówki.
  2. Boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż z posiekaną cebulą i dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Połowę przełóż do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego.
  3. Jabłka obierz, pokrój w ósemki i podsmaż na rozgrzanym w garnku oleju. W trakcie smażenia oprósz owoce majerankiem oraz skórką otartą z cytryny.
  4. Filety obtocz w mące, usmaż na rozgrzanym oleju, ułóż w naczyniu żaroodpornym na boczku. Wierzch przykryj jabłkami i pozostałą cebulą. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Palce lizać


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE