Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
3 sztuki żółtka
4 sztuki duże ziemniaki
450 g filetu z mintaja
100 g sera topionego gouda
1 opakowanie śmietany 18 %
750 g mrożonych warzyw
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz i gotuj przez 10-15 minut na półmiękko w lekko osolonej wodzie. Pokrój je w plastry. Także na półtwardo ugotuj mrożone warzywa (3-4 minuty).
- Mintaja rozmroź, odsącz i oprósz solą.
- Śmietanę wymieszaj z żółtkami i serem topionym tak, by powstał sos.
- W naczyniu żaroodpornym układaj pokrojone ziemniaki, mintaja i warzywa. Polej sosem śmietanowo-serowym. Piecz 40 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka