Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
600 g filetów z morszczuka
1/2 szklanki mąki
3 sztuki marchewki
2 sztuki pietruszki
1 sztuka por
2 sztuki cebule
150 g przecieru pomidorowego
olej
garść posiekanej natki pietruszki
liść laurowy
cukier
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie obtocz rybę w mące i usmaż na rozgrzanym oleju.
- Marchewkę i pietruszkę umyj, oczyść i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por pokrój w cienkie krążki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzej trochę oleju i podsmaż por oraz cebulę. Marchewkę i pietruszkę podduś na oleju, następnie wlej około 1 szklankę wody, dodaj liść laurowy i dalej duś na małym ogniu.
- Po 20 minutach dodaj przecier pomidorowy, smażoną wcześniej cebulę z porem, posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem.
- Porcje ryby wyłóż na głęboki talerz, przykryj gorącymi warzywami. Wierzch udekoruj plasterkami cytryny i posyp natką pietruszki.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka