Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Naleśniki szpinakowe
50 g mrożonego szpinaku
2 sztuki jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki kukurydzianej
2/3 szklanki mleka
2/3 szklanki wody
- Farsz
200 g świeżego łososia
150 g kremowego serka twarogowego
2 łyżeczki żelatyny
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki mieszanki siekanych ziół (koperek, szczypiorek, kolendra, pietruszka)
1/4 sztuki żółtej papryki
1/4 sztuki czerwonej papryki
- Dodatkowo
sól
pieprz
olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Naleśniki szpinakowe: Białka ubij na sztywną pianę. Mleko, wodę, szpinak i żółtka wymieszaj. Dodaj sól i zmiksuj wszystko blenderem. Następnie dodaj mąkę i zmiksuj. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Z powstałej masy smaż dość grube naleśniki.
- Farsz: Papryki umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Zagotuj bulion, włóż łososia i gotuj na małym ogniu przez 7 minut. Wyjmij rybę z wody i odstaw do przestygnięcia. W 1/4 szklanki bulionu rozpuść żelatynę, włóż wraz z łososiem do blendera i zmiksuj. Dodaj sok z cytryny, serek, papryki, pieprz, sól i zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Rolada szpinakowe z farszem: Przygotowanym farszem posmaruj naleśniki, zroluj je i dobrze schłodź. Następnie pokrój w ukośne plastry.
Źródło przepisu: Moja kuchnia