Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
2 kg filetów zielonych śledzi
- Panierka
1 sztuka jajko
mąka pszenna
bułka tarta
- Zalewa
1 sztuka cebula
3/4 ml octu 10%
1 szklanka cukru
2.5 l wody
1 łyżka soli
maggi
ziele angielskie
liść laurowy
gorczyca
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety pokrój na kawałki i panieruj w jajku oraz w bułce tartej wymieszanej z mąką.
- Usmaż na głębokim oleju, zdejmij na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu i odstaw do ostygnięcia.
- Cukier wsyp na gorącą patelnię, dodaj 1 szklankę gorącej wody i szybko wymieszaj. Do garnka wlej wodę oraz ocet. Dodaj sól, skarmelizowany cukier oraz przyprawy i zagotuj.
- Cebulę pokrój w talarki i dodaj pod koniec gotowania do zalewy. Śledzie zalej letnią zalewą.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka