Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
12 sztuk ostrygi
50 g masło
1/2 pęczki natka pietruszki
1 łyżeczka zioła prowansalskie
2 ząbki czosnek
5 łyżek sól gruboziarnista
3 łyżki sok z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- W garnku rozpuść masło. Dodaj posiekaną natkę i czosnek. Dopraw solą i ziołami prowansalskimi. Duś kilka minut, po czym wlej sok z cytryny.
- Muszle otwórz, ostrygi wyjmij, opłucz i ułóż w muszlach. Do każdej włóż kawałeczek masła z pietruszką. Naczynie wysyp grubą solą i ułóż na niej muszle. Zapiekaj 10 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia