Dzisiaj jest: Czwartek, 02.12.2021 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Paluszki z dorsza z kaszą kuskus


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
By paluszki z dorsza były bardziej sycące, dobrze jest podawać je z ziemniakami lub resztą przyrządzonej kaszy. Należy pamiętać, że panierkę trzeba dobrze docisnąć, by nie rozpadła się podczas smażenia.

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1/2 szklanki  kasza kuskus
  • 1/2 szklanki  bulion
  • 10 g  masło
  • 1 sztuka  jajka
  • 1 łyżka  natka pietruszki
    drobno posiekana
  • 1 łyżka  sok z cytryny
  • 1 łyżka  skórka z cytryny
    starta
  • 300 g  dorsz
    filety
  • 5 łyżek  mąka
  • 5 łyżek  olej
    do smażenia
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kaszę wrzuć do większej miski, zalej gorącym bulionem, przykryj i odstaw na 5 minut. Następnie do kaszy dodaj masło, posiekaną natkę pietruszki i sok oraz skórkę z cytryny. Wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  2. Filety z dorsza umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Tak przygotowane kawałki ryby obtocz w mące, rozkłóconym jajku i na końcu w doprawionej kaszy.
  3. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim na rumiano przygotowane kawałki ryby. Osącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE