Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1/2 szklanki kasza kuskus
- 1/2 szklanki bulion
- 10 g masło
- 1 sztuka jajka
- 1 łyżka natka pietruszki
drobno posiekana - 1 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżka skórka z cytryny
starta - 300 g dorsz
filety - 5 łyżek mąka
- 5 łyżek olej
do smażenia - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę wrzuć do większej miski, zalej gorącym bulionem, przykryj i odstaw na 5 minut. Następnie do kaszy dodaj masło, posiekaną natkę pietruszki i sok oraz skórkę z cytryny. Wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Filety z dorsza umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Tak przygotowane kawałki ryby obtocz w mące, rozkłóconym jajku i na końcu w doprawionej kaszy.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim na rumiano przygotowane kawałki ryby. Osącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku