Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
700 g filetów z mintaja
300 g ziemniaków
250 ml śmietany 22%
100 g żółtego sera
50 g zielonych oliwek
4 sztuki surowe jajka
5 sztuk jajek ugotowanych na twardo
3 łyżki siekanej dymki
60 g masła
sos tatarski
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, ugotuj, odstaw do ostygnięcia, a następnie przeciśnij przez praskę.
- Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie wymieszaj go z ziemniakami, śmietaną, roztrzepanymi jajkami i oliwkami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Rozmrożone filety odcisnij z wody, pokrój w kostkę i wymieszaj z masą ziemniaczaną.
- Formę pasztetową wysmaruj 2 łyżkami masła, na dnie ułóż połowę masy rybno-ziemniaczanej, w środku ułóż wzdłuż ugotowane i obrane ze skorupek jajka, przykryj pozostałą masą.
- Na wierzchu ułóż wiórki pozostałego masła. Przykryj folią aluminiową.
- Piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 180 st. C przez 90 minut.
- Po tym czasie pasztet ostudź w formie, wyjmij i pokrój ostrym nożem w plastry. Podawaj z sosem tatarskim.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza