Dzisiaj jest: Poniedziałek, 25.05.2020 Imieniny: Urbana i Grzegorza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Penne z oliwami i łososiem - posiłek z omega 3


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Jeżeli suszone pomidory zostały zakonserwowane w oleju odsącz je starannie przed przygotowaniem pesto. Ilość łyżek oleju rzepakowo - lnianego wynosi około 2 - 3 - sam/a zdecyduj, jak gęstą konsystencję powinno mieć pesto.

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 2 szklanki  makaron penne (rurki)
    pełnoziarnisty
  • 2 plastry  łosoś wędzony
  • 5 sztuk  czarne oliwki
  • 5 sztuk  pomidory suszone
  • 2-3 łyżki  olej rzepakowo-lniany
  • 1/2 szklanki  orzechy włoskie
  • 1 pęczek  bazylia

Sposób przyrządzania:

  1. Ugotuj makaron al dente, aby jego indeks glikemiczny nie był za wysoki, a makaron miał odpowiednią, sprężystą konsystencję. Żeby uniknąć sklejenia penne podczas gotowania dodaj łyżkę oleju rzepakowo-lnianego. Wrzuć makaron do osolonej wody i gotuj przez ok. 8 minut do uzyskania odpowiedniej miękkości.
  2. Zanim makaron będzie gotowy zajmij się przygotowaniem pomidorowego pesto. Oczyść bazylię, oderwij listki i połącz z innymi składnikami - rozdrobnij orzechy i pokrój suszone pomidory, aby ułatwić zadanie blenderowi. Blender zamieni mieszankę w jednolitą masę. Zamiast oliwy z oliwek dodajemy około 2-3 łyżki oleju rzepakowo-lnianego - bardzo zdrowego, bogatego w kwasy tłuszczowe omega-3.
  3. Po przygotowaniu pesto i ugotowaniu makaronu wymieszaj oba składniki, a następnie wyłóż na talerz. Zwieńczeniem potrawy są pokrojone oliwki i łosoś - ryba bogata w kwasy omega 3, której charakterystyczny, słony smak sprawia, że ser feta i sól stają się zbędne.



Przepis dodany przez:

Magda L.

Posty : 0

Przepisy: 1


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE