Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 2 szklanki makaron penne (rurki)
pełnoziarnisty - 2 plastry łosoś wędzony
- 5 sztuk czarne oliwki
- 5 sztuk pomidory suszone
- 2-3 łyżki olej rzepakowo-lniany
- 1/2 szklanki orzechy włoskie
- 1 pęczek bazylia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ugotuj makaron al dente, aby jego indeks glikemiczny nie był za wysoki, a makaron miał odpowiednią, sprężystą konsystencję. Żeby uniknąć sklejenia penne podczas gotowania dodaj łyżkę oleju rzepakowo-lnianego. Wrzuć makaron do osolonej wody i gotuj przez ok. 8 minut do uzyskania odpowiedniej miękkości.
- Zanim makaron będzie gotowy zajmij się przygotowaniem pomidorowego pesto. Oczyść bazylię, oderwij listki i połącz z innymi składnikami - rozdrobnij orzechy i pokrój suszone pomidory, aby ułatwić zadanie blenderowi. Blender zamieni mieszankę w jednolitą masę. Zamiast oliwy z oliwek dodajemy około 2-3 łyżki oleju rzepakowo-lnianego - bardzo zdrowego, bogatego w kwasy tłuszczowe omega-3.
- Po przygotowaniu pesto i ugotowaniu makaronu wymieszaj oba składniki, a następnie wyłóż na talerz. Zwieńczeniem potrawy są pokrojone oliwki i łosoś - ryba bogata w kwasy omega 3, której charakterystyczny, słony smak sprawia, że ser feta i sól stają się zbędne.
Źródło przepisu: Opracowanie własne