Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
500 g makaron penne (rurki)
1 sztuka cebula
400 g tuńczyk
z puszki, w oleju2 ząbki czosnek
100 ml wino białe wytrawne
4 łyżki śmietana kwaśna
1 łyżka sok z cytryny
2 gałązki oregano
sól morska
do smakupieprz
świeżo zmielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź i zostaw do ocieknięcia.
- Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Olej z tuńczyka odlej na patelnię i podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Następnie podlej wszystko białym winem i chwilę podgotuj, aż alkohol odparuje.
- Następnie dodaj śmietanę, sok z cytryny i 1/2 posiekanego oregano. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podgrzewaj mieszając.
- Na koniec do zawartości patelni dodaj makaron oraz tuńczyka. Składniki lekko wymieszaj. Przed podaniem danie posyp pozostałym oregano.
Źródło przepisu: Smacznego!