Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Penne z tuńczykiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Penne z tuńczykiem to przepis na szybkie i smaczne danie. Zamiast tuńczyka można użyć filetu z kurczaka.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 500 g  makaron penne (rurki)
  • 1 sztuka  cebula
  • 400 g  tuńczyk
    z puszki, w oleju
  • 2 ząbki  czosnek
  • 100 ml  wino białe wytrawne
  • 4 łyżki  śmietana kwaśna
  • 1 łyżka  sok z cytryny
  • 2 gałązki  oregano
  • sól morska
    do smaku
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź i zostaw do ocieknięcia.
  2. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Olej z tuńczyka odlej na patelnię i podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Następnie podlej wszystko białym winem i chwilę podgotuj, aż alkohol odparuje.
  3. Następnie dodaj śmietanę, sok z cytryny i 1/2 posiekanego oregano. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podgrzewaj mieszając.
  4. Na koniec do zawartości patelni dodaj makaron oraz tuńczyka. Składniki lekko wymieszaj. Przed podaniem danie posyp pozostałym oregano.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 6

Przepisy: 41


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE