Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka puszka tuńczyka
4 sztuki ziemniaki
1 sztuka czerwona cebula
1 sztuka papryczka chili
4 łyżki jogurtu typu greckiego
2-3 sztuki gałązki koperku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj, przekrój na pół i ułóż na blasze do pieczenia. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 40 minut.
- Tuńczyka odsącz z zalewy. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz chili. Dopraw do smaku.
- Ciepłe ziemniaki ułóż na talerzu. Na każdej połówce ułóż porcję sałatki z tuńczyka. Na niej połóż 1/2 łyżki jogurtu. Wierzch oprósz posiekanym koperkiem, solą oraz pieprzem.
Źródło przepisu: Moje smaki życia