Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka puszka tuńczyka
- 4 sztuki ziemniaki
- 1 sztuka czerwona cebula
- 1 sztuka papryczka chili
- 4 łyżki jogurtu typu greckiego
- 2-3 sztuki gałązki koperku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj, przekrój na pół i ułóż na blasze do pieczenia. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 40 minut.
- Tuńczyka odsącz z zalewy. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz chili. Dopraw do smaku.
- Ciepłe ziemniaki ułóż na talerzu. Na każdej połówce ułóż porcję sałatki z tuńczyka. Na niej połóż 1/2 łyżki jogurtu. Wierzch oprósz posiekanym koperkiem, solą oraz pieprzem.
Źródło przepisu: Moje smaki życia