Dzisiaj jest: Piątek, 14.05.2021 Imieniny: Bonifacego i Dobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Pieróg z łososiem i kuskusem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 opakowanie  ciasta francuskiego
  • 200 g  świeżego łososia
  • 1.5 sztuk cytryny
  • 50 g  kuskusu
  • 1 łyżka  oliwy
  • 50 g  kukurydzy
  • 3-4 sztuki gałązki świeżego koperku
  • 1 sztuka żółtko
  • 2 łyżeczki  mleka
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Łososia umyj, osusz i pokrój w 2-centymetrową kostkę. Przełóż do miski, oprósz solą i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 15 minut.
  3. Kukurydzę odsącz z zalewy, koperek drobno posiekaj. Kuskus wsyp do miski, dodaj 1 łyżkę oliwy i rozetrzyj. Oprósz solą i zalej wrzątkiem.
  4. Przykryj miskę i odstaw na 5 minut. Gdy kasza napęcznieje, rozdrobnij ją widelcem, dodaj kukurydzę i koperek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Rozwiń ciasto francuskie i wytnij z niego 2 okręgi. Na każdy z nich nałóż połowę farszu z kuskusu i odsączonego z marynaty łososia. Złóż ciasto na pół i sklej brzegi formując pieróg. Tak przygotowane pierogi przełóż na blachę. Wierzch posmaruj żółtkiem rozkłóconym z mlekiem.
  6. Piecz 20 minut, aż uzyskają złoty kolor. Podawaj bezpośrednio po upieczeniu.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE