Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
200 g mąki
1 szczypta soli
1 pęczek natki pietruszki
1 sztuka czerwona papryka
1 kostka drobiowa
1 sztuka puszka tuńczyka w sosie własnym
2 sztuki cebule
2 sztuki ugotowane jajka
olej rzepakowy
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj 1 szklankę wody i zagnieć ciasto. Paprykę i cebulę oczyść i pokrój w kostkę. Następnie podsmaż warzywa na rozgrzanym oleju.
- Tuńczyka odsącz z zalewy, wrzuć do miski. Dodaj paprykę, cebulę posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone jajka. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Ciasto rozwałkuj na cienkie placki, wytnij krążki. Na każdy krążek nałóż porcję farszu i zlepiaj pierogi. Gotowe pierogi gotuj we wrzątku z kostką rosołową, aż wypłyną na wierzch. Gotową potrawę udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników