Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 50 dag ziemniaków
- 1 sztuka puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 sztuki czerwonej papryki
- 1 sztuka cebula
- 3 łyżki oleju
- curry
- sól
- pieprz
- Ciasto
- 2.25 szklanki mąki
- 2 sztuki jajka
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
- Paprykę i cebulę oczyść, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj warzywa do ziemniaków i wymieszaj razem z odsączonym i rozdrobnionym tuńczykiem. Dopraw do smaku curry, solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajka, wodę, olej oraz szczyptę soli i zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy i wytnij szklanką koła.
- Na każde koło nałóż porcję farszu tuńczykowego, zlep brzegi. Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie przez około 2 minuty, od chwili gdy wypłyną. Następnie wykładaj na talerz. Przed podaniem polej roztopionym masłem i posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy