Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
30 dag mąki
2 dag drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 sztuki puszki pomidorów pelati
5 dag startego parmezanu
5 dag startej mozzarelli
2 ząbki czosnku
suszone oregano
suszony tymianek
garść rukoli
6 sztuk plasterków wędzonego łososia
12 sztuk czarnych oliwek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozpuść w ciepłej wodzie i 3 łyżkach mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie do rozczynu przesiej mąkę z solą. Wlej oliwę. Wyrób na gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Pomidory zagotuj z dodatkiem oliwy. Dopraw czosnkiem, solą, odrobiną cukru, suszonym oregano, tymiankiem i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Ciasto zagnieć, podziel na 2 części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek. Blachy posmaruj oliwą, ułóż na niej przygotowane placki i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto posmaruj sosem pomidorowym i posyp tartymi serami. Brzegi ciasta posmaruj oliwą. Piecz 15 minut w temperaturze 200 st. C.
- Po upieczeniu na pizzy ułóż rukolę, łososia i oliwki. Wierzch skrop sokiem z cytryny.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy