Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 10 g drożdży
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 180 g mąki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sos
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki czerwonego pesto
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- Dodatkowo
- 2 łyżki masła
- 1 sztuka mała cebula
- 100 g wędzonej makreli
- czarne oliwki
- 125 g mozzarelli
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 sztuka jajko
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski przełóż koncentrat pomidorowy. Dodaj pesto oraz oregano. Wymieszaj.
- Drożdże rozetrzyj z cukrem, ciepłą wodą i łyżką mąki. Odstaw na 15 minut, żeby wyrosły. Następnie dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Odstaw je na 20 minut do wyrośnięcia.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż na nim pokrojoną cebulę. Makrelę obierz z ości. Oliwki pokrój w plasterki.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę. Posmaruj sosem pomidorowym i posyp tartą mozzarellą. Następnie ułóż na cieście kawałki makreli oraz cebulę i oliwki. Oprósz wszystko solą, pieprzem i koperkiem.
- Gotową pizzę piecz 12 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. W połowie pieczenia pizzy usmaż na patelni jajko sadzone i ułóż je na gotowej pizzy.
Źródło przepisu: Palce lizać