Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pizza z wędzoną makrelą, oliwkami i mozzarellą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 10 g  drożdży
  • 1/2 szklanki  wody
  • 1/2 łyżeczki  cukru
  • 180 g  mąki
  • 2 łyżki  oliwy
  • 1 łyżeczka  soli
  • 1 łyżeczka  suszonego oregano
    Sos
  • 2 łyżeczki  koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki  czerwonego pesto
  • 1/2 łyżeczki  suszonego oregano
    Dodatkowo
  • 2 łyżki  masła
  • 1 sztuka mała cebula
  • 100 g  wędzonej makreli
  • czarne oliwki
  • 125 g  mozzarelli
  • 1 łyżeczka  posiekanego koperku
  • 1 sztuka jajko
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski przełóż koncentrat pomidorowy. Dodaj pesto oraz oregano. Wymieszaj.
  2. Drożdże rozetrzyj z cukrem, ciepłą wodą i łyżką mąki. Odstaw na 15 minut, żeby wyrosły. Następnie dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Odstaw je na 20 minut do wyrośnięcia.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż na nim pokrojoną cebulę. Makrelę obierz z ości. Oliwki pokrój w plasterki.
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę. Posmaruj sosem pomidorowym i posyp tartą mozzarellą. Następnie ułóż na cieście kawałki makreli oraz cebulę i oliwki. Oprósz wszystko solą, pieprzem i koperkiem.
  5. Gotową pizzę piecz 12 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. W połowie pieczenia pizzy usmaż na patelni jajko sadzone i ułóż je na gotowej pizzy.
Smacznego!


Źródło przepisu: Palce lizać


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE