Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
550 g filety śledziowe
z suszonymi ziołami firmy Seko1 szklanka mąka pszenna
2 sztuki jajka
2 łyżki śmietana
18%1 szklanka mleko
1 łyżeczka czosnek granulowany
pieprz czarny
do smakumasło klarowane
|
|
Sposób przyrządzania:
- Odsączamy filety śledziowe, po czym kroimy je w drobną kostkę. Następnie łączymy mąkę, jajka, śmietanę, mleko, dodajemy pieprz i czosnek granulowany.
- Po wymieszaniu dodajemy wcześniej przygotowane kawałki śledzia, po czym znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- W międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Gdy masło jest już nagrzane, formujemy małe placuszki, które ściągamy po zarumienieniu z obu stron. Tak przygotowane pyszności można jeść na ciepło i zimno.
Źródło przepisu: lifestyle.newseria.pl/