Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 2 sztuki jajka
- 200 g mąka
- 200 g bób
- 100 g łosoś wędzony
- 100 ml śmietana
30% - 1 sztuka skórka z cytryny
- 1 łyżka koperek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z jajek i mąki zagnieć elastyczne, niezbyt mokre ciasto makaronowe. Zawiń ciasto w folię spożywczą i zostaw w temperaturze pokojowej na 15 minut. Następnie rozwałkuj ciasto bardzo cienko i potnij na 10-centymetrowe kwadraty.
- W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć bób i blanszuj przez 2 minuty. Odcedź z wody i usuń łupinki. Ugotuj płatki makaronowe w dużej ilości osolonej wody. Na minutę przed odcedzeniem wrzuć ponownie obrany bób. Jednocześnie na patelni podgrzej mocno śmietankę z dodatkiem skórki z cytryny.
- Zdejmij z ognia, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj koperek, odcedzony makaron z bobem i wymieszaj. Na koniec dorzuć płatki łososia. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia