Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki tuszki świeżych płoci
- sok z 1/2 cytryny
- 1 sztuka jajko
- mąka kukurydziana
- olej
- sól morska
|
|
Sposób przyrządzania:
- Tuszki płoci umyj i osusz. Każdą skrop sokiem z cytryny i oprósz solą na zewnątrz i wewnątrz.
- W jednym naczyniu rozkłóć jajko, a do drugiego wsyp mąkę kukurydzianą.
- Każdą rybę obtocz najpierw w jajku, a później w mące i smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsącz na papierowym ręczniku.
- Podawaj z ugotowanym kalafiorem, pomidorem i sałatą.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka