Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
2 sztuki filety z pstrąga ze skórą
1 sztuka pomarańcza
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
50 ml wody
2 ząbki czosnku
2 sztuki cm kawałek świeżego imbiru
1 sztuka liść laurowy
1 łyżeczka kaparów
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomarańcze umyj, otrzyj skórkę, podziel na cząstki i obierz z błonek.
- Na patelnię wyciśnij trochę soku z pomarańczy. Dodaj oliwę, wodę, masło, posiekany czosnek, pokrojony w plasterki imbir, skórkę z pomarańczy oraz liść laurowy. Zagotuj.
- Rybę umyj, osusz, oprósz solą i włóż do gotującego się sosu, skórą do dołu. Ponownie zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 8 minut, polewając rybę sosem.
- Po tym czasie rozłóż pstrągi na talerze. Do sosu dodaj cząstki pomarańczy oraz kapary. Wymieszaj i polej rybę.
Źródło przepisu: Forma na wiosnę