Dzisiaj jest: Środa, 01.12.2021 Imieniny: Natalii i Eligiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Pstrąg zapiekany z kaparami i z ziemniaczkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kapary stanowią przyprawę o słodko-kwaśnym, lekko pikantnym smaku. Konserwuje się je w soli, occie, oliwie lub winie. Pikantny smak zawdzięczają łatwo ulatniającej się rutynie.

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 2 sztuki  pstrąg
  • 1 pęczek  natka pietruszki
  • 4 ząbki  czosnek
  • 1 sztuka  cytryna
  • 1/3 słoiki  kapary
    w oleju z ziołami OLE!
  • 4 sztuki  ziemniaki
    duże
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 łyżka  masło klarowane
  • pieprz cytrynowy
    do smaku
  • sól himalajska
    do smaku
  • oliwa z oliwek
  • śmietana

Sposób przyrządzania:

  1. Pstrągi dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy czosnkiem. Oprószamy solą i pieprzem cytrynowym.
  2. Do środka każdej ryby wkładamy po garści pietruszki, posiekany ząbek czosnku, 4 plasterki cytryny oraz łyżkę kaparów.
  3. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na 0,5 cm plasterki, które smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor.
  4. Pstrągi pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 min. Pod koniec pieczenia na górę nakładamy usmażone ziemniaczki.
  5. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Na koniec powoli dodajemy śmietanę wraz z kaparami. Odstawiamy z ognia. Mieszamy, doprawiamy i podajemy do ryby i ziemniaczków.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej N42


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 103


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE