Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
2 sztuki pstrąg
1 pęczek natka pietruszki
4 ząbki czosnek
1 sztuka cytryna
1/3 słoiki kapary
w oleju z ziołami OLE!4 sztuki ziemniaki
duże1 sztuka cebula
1 łyżka masło klarowane
pieprz cytrynowy
do smakusól himalajska
do smakuoliwa z oliwek
śmietana
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pstrągi dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy czosnkiem. Oprószamy solą i pieprzem cytrynowym.
- Do środka każdej ryby wkładamy po garści pietruszki, posiekany ząbek czosnku, 4 plasterki cytryny oraz łyżkę kaparów.
- Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na 0,5 cm plasterki, które smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor.
- Pstrągi pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 min. Pod koniec pieczenia na górę nakładamy usmażone ziemniaczki.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Na koniec powoli dodajemy śmietanę wraz z kaparami. Odstawiamy z ognia. Mieszamy, doprawiamy i podajemy do ryby i ziemniaczków.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej N42