Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki pstrąg
średniej wielkości400 g migdały
6 łyżek masło
5 łyżek mąka
10 łyżek olej
1 sztuka cytryna
rozmaryn
suszony, do smakusól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryby spraw, opłucz, osusz. W miseczce wymieszaj sól, pieprz, rozmaryn i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Powstałą mieszanką natrzyj rybę i odstaw ją na 15 minut do lodówki.
- Na patelni rozgrzej olej połączony z 3 łyżkami masła. Pstrągi opanieruj w mące i smaż na rozgrzanym tłuszczu.
- Migdały sparz, obierz i podsmaż przez chwilę na pozostałym maśle. Ryby ułóż na półmisku, polej masłem migdałowym i posyp migdałami. Przed podaniem udekoruj plasterkami cytryny.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza